به گزارش پایگاه اطلاع رسانی کانون سردفتران و دفتریاران، در این مراسم “محمدصالح جوکار” نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی، با تبریک این روز به سردفتران و کارکنان دفاتر اسناد رسمی، به تشریح جایگاه و اهمیت این نهاد پرداخت.
*نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی: دفاتر اسناد رسمی، پیشگام در کاهش تصدیگری دولت
نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به آیه ۲۸۲ سوره بقره گفت: خداوند متعال در قرآن کریم بر رسمیت بخشیدن به معاملات با ثبت و گرفتن گواه تاکید کرده است که این نشان از اهمیت ثبت رسمی معاملات در اسلام دارد.
وی با اشاره به سابقه تاریخی ثبت اسناد در ایران افزود: از سال ۱۲۹۰ که اولین قانون ثبت اسناد تصویب شد، ایران در این زمینه پیشرو بوده است و امروز دفاتر اسناد رسمی با اقدامات تخصصی و کارشناسانه خود، نقش مهمی در کاهش اختلافات حقوقی و ایجاد آرامش در جامعه دارند.
جوکار با تاکید بر لزوم بهرهگیری از فناوریهای نوین تصریح کرد: برای ارتقای جایگاه دفاتر اسناد رسمی، باید از هوش مصنوعی و فناوریهای روز استفاده کنیم و در این مسیر از نظرات تخصصی سردفتران در تدوین قوانین استفاده خواهیم کرد.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها با اشاره به قانون الزام به ثبت اسناد رسمی در معاملات گفت: این قانون با هدف کاهش اسناد عادی و افزایش امنیت حقوقی جامعه تصویب شده است و نیازمند همکاری و مشارکت سردفتران برای اجرای بهتر آن هستیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دفاتر اسناد رسمی نمونه موفقی از واگذاری امور به بخش خصوصی هستند که بدون تحمیل هزینه به دولت، خدمات ارزشمندی به مردم ارائه میدهند و این الگو میتواند در سایر بخشها نیز مورد استفاده قرار گیرد. همچنین آمادگی مجلس را برای دریافت نظرات تخصصی سردفتران در جهت اصلاح و بهبود قوانین مرتبط اعلام میکنیم.
انتقاد رئیس کانون سردفتران و دفتریاران یزد از قانون تسهیل؛ تبعات جبران ناپذیری دارد
“سیدحسین حسینی نیک” رئیس کانون سردفتران و دفتریاران استان یزد، هم با خیرمقدم و تبریک روز دفاتر اسناد رسمی به جامعه بزرگ دفاتر اسناد رسمی اظهار کرد: ضرورت ارتقای جایگاه سند رسمی، موضوعی است که همه بر آن تاکید دارند. از طرفی چالشهایی هم وجود دارد که نظام ثبتی ما و از جمله حوزه سردفتری با آن مواجه است، یکی از این چالش ها نبود نگاه فنی و تخصصی به این مقوله در نظام قانون نویسی ما است و شاهد این مدعای ما تصویب قانون تسهیل مجوزهای کسب و کار در مجلس شورای اسلامی و نگاه خدماتی صرف به امر حاکمیتی دفاتر اسناد رسمی است.
وی افزود: با اجرایی شدن قانون تسهیل در سال های اخیر، اكنون اما همان ایرادهایی که به وضع این قانون گرفته می شد، نمایان شده به نحوی که طرح اصلاح آن قانون، مطرح است ولی باز هم به جای ارجاع به کمیسیون تخصصی حقوقی و قضایی، به کمیسیون جهش تولید ارجاع شده است که امیدواریم در مسیر صحیح خود قرار گیرد.
رئیس کانون سردفتران و دفتریاران یزد درباره تبعات قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار برای جامعه سردفتری گفت: پس از ابلاغ و اجرای این قانون، متاسفانه شاهد تبعات ورود بی ضابطه و بیشمار متقاضیان سردفتری اسناد رسمی و خطر ورشکستگی تنها صندوق بازنشستگی مصون از تلاطمات چندین ساله شدیم. عدم تعیین تكلیف پاداش پایان كار سردفتر و دفتریار و كارمندان خدوم این نهاد، همزمان با پایان خدمت سردفتر، با توجه به حذف عملی ماده ٦٩ قانون دفاتر اسناد رسمی هم از دیگر تبعات این قانون است.
حسینی نیک همچنین به چرایی وضع ماده 30 قانون دفاتر اسناد رسمی پرداخت و بیان کرد: کلمه به کلمه ماده 30، از سوی قانونگذار، حكیمانه وضع و تصویب شده است و علاوه بر تاکید نسبت به رعایت قوانین و مقررات موضوعه، سردفتر را از تنظیم هرگونه سندی برخلاف نظم عمومی و اخلاق حسنه، بر حذر داشته است.
وی ادامه داد: موضوع نظم عمومی به حدی ظریف و دقیق است که كیفیت تولیدات یك دفترخانه كه همانا سند است، به این عامل بستگی دارد و یک اقدام یا عدم اقدام سردفتر، می تواند آثار و اتفاقات مثبت یا منفی بزرگی را در پی داشته باشد، بنابراین ماده ٣٠ مقرر می دارد نه تنها، مفاد سند نباید با نظم عمومی تعارض داشته باشد بلکه مدلول آن سند تنظیمی نیز نباید به نحوی از انحا، نظم عمومی را مخدوش نموده یا خللی در آن وارد كند.
در این مراسم، همچنین میكاییل دهقانی عضو هیئت مدیره کانون یزد، به شرح مختصری از وضعیت موجود کانون و اقدامات و فعالیت های چند ماه اخیر که همگی در راستای اعتلای حرفه کتابت بوده، پرداخت.
در ادامه نیز، محمدحسین كریمی عضو سابق هیئت مدیره کانون یزد و مسئول امور بازرسی توضیحاتی را در رابطه با اجرائی شدن قانون الزام به تنظیم سند رسمی در استان یزد و نیز انجام تمهیدات لازم درخصوص تنظیم سند قولنامه، که با تلاش های بسیاری توسط کانون یزد، بررسی و تدوین شده ارائه کرد.
وی بر تسریع در اجرای درست قانون الزام و حضور حداکثری و موثر جامعه سردفتری از جمله حمایت از فعالیت ها و تشویق و ترغیب بنگاههای معاملات املاك برای اتصال و تنظیم پیش نویس های قولنامه های خود در سامانه كاتب توسط دفاتر اسناد رسمی، تاکید کرد.
گفتنی است؛ در این همایش سروده ای از سوی دفتریار بازنشسته جلال کشمیرشکن در وصف جایگاه والای سردفتری قرائت شد و گروه موسیقی سنتی خیال هم به اجرای برنامه پرداخت. همچنین گزارش تصویری کوتاهی از خریداری و افتتاح اقامتگاه بومگردی کانون سردفتران و دفتریاران در قلب بافت تاریخی شهر یزد،كه با حضور رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان انجام شده بود، به نمایش گذاشته شد.